NuffNang

Jumaat, 31 Mei 2013

Sabah 2nd Day - Kundasang - Ranau - Tuaran - Kota Kinabalu

Salam,

Pagi nie aku bangun awal. Manakan tak awalnya, pukul 6 dah terang macam pukul 7 kat semenanjung. Niat pagi nie memang nak bangun awal pun, sebab nak menikmati pemandangan Gunung Kinabalu. Khabarnya kalau lambat, dah tak nampak puncak Kinabalu sebab dilitupi awan. betul ker? Ntah lerr...kata orang laa. Dah lerr malam tadi tidur tak berapa nak lena...

Gambiran pemandangan sekitar jam 6 pagi
Disebabkan masalah pancuran air panas yang tak berfungsi, maka adapun kena laa masak air gunakan cerek ajer. Kena masak laa dalam 3 cerek untuk mandi pagi. Kalau tak, mau beku jugak mandi air batu pagi pagi buta nie.

Jarak dari J Residence ke Kinabalu Park nie tak laa jauh sangat. Dekat jerr, panjat bukit belok kanan, jalan depan sikit jerr dah sampai ke simpang Kinabalu park nie. Senang sangat nak jumpa tempat nie, takkan sesat punya. Panjat bukit tu dah sampai ke pondok pengawal. Bayar RM3 seorang untuk masuk. Tiket nie korang simpan laa, sebab korang boleh masuk ke taman yang lain yang berada di bawah kelolaan Taman negara. Contohnya Air panas kat Poring tu. tu pun kalau berhajat nak masuk laa.


Taraa...dah sampai pun..



Apa yang ada kat Kinabalu Park nie? Tak ada apa pun sebenarnya, cuma kawasan nie digunakan sebagai pintu masuk ke Taman Negara Gunung Kinabalu. Pintu masuk bagi pendaki pendaki yang ingin mendaki Gunung Kinabalu menggunakan Timpohon Gate. Dan dari sini memang korang boleh nampak Gunung Kinabalu tu tersergam indah laa. Nanti aku ceritakan details pasal tempat nie kat next entry ya!

Agak agak dah jemu menatap Gunung Kinabalu nie, kitaorang pun bergerak turun. Sebab banyak lagi tempat yang kita nak lawat hari nie, memenuhi itinery yang telah dirancang. Bergerak turun dan menghala ke Pekan Kundasang. Waktu nie matahari dah memancar. Tapi Kundasang masih lagi sejuk. Melewati Pekan Kundasang di awal pagi memang mengasyikkan, pemandangan yang sangat cantik.



Kat deretan sepanjang jalan di Kundasang ni, banyak gerai gerai yang didirikan oleh peniaga untuk mereka berniaga sayur sayuran dan buah buahan. Memang dah macam ala ala di Cameron tu laa. Korang boleh berhenti di sini dan menghabiskan duit shopping shopping.



Dari Kundasang, aku singgah di Pine Resort yang khabarnya sangat cantik, sangat ekslusif dan bila bangun tidur jerr...boleh nampak gunung Kinabalu. Amboii...sepadan laa dengan hargaya yang RM250 kot satu malam. Pilihan di tangan anda..





Aku tak nafikan, memang cantik laa kalau bermalam kat sini. tengoklaa pemandangan yang aku captured dari Pines Resort tu. Dengan deretan pokok pines, dan berhadapan dengan Gunung Kinabalu...memang disyorkan laa duduk kat sini.

Destinasi yang berikutnya adalah Air Panas Poring. Al maklumlaa berjalan di tempat orang, tanpa GPS ataupun peta memang memeningkan sikit. Ditambah pula dengan ketiadaan sebarang papan tanda yang menunjukkan tempat menarik kat kawasan nie. Aku pun pelik jugak, kenapa laa Sabah nie susah sangat nak buat signboard. Adoihh...

Selepas Kundasang, anda akan melepasi pekan Ranau. Dari Ranau anda jalan terus jerr, ikut jalan ke Telupid. Tak yah laa belok mana mana, jangan risau anda takkan sesat.



Sampai laa anda berjumpa simpang, ke kiri susur ke Air Panas Poring manakala ke kanan pula anda boleh ke Sabah Tea. Aku ambik susur ke kiri dan pergi ke Air Panas Poring dulu. Walaupun kat semenanjung pun ada banyak port air panas, tapi bila kita dah berada kat tempat orang, elok laa kalau kita singgah.



Cantik dan menarik juga kawasan Air Panas Poring nie. Ada air gunung jugak. Sama macam port air panas Sg Kelah tu. kalau banyak masa boleh singgah di sini mandi manda. next aku ceritakan pasal tempat nie.

Bila dah puas melilau, kitaorang keluar semula. Kali ni menuju ke Sabah Tea pulak. Aku pun pelik, kawasan sekitar Ranau nie dah tak sejuk pun sebenarnya. Tapi boleh tanam teh kat kawasan camnie kan? Sebelum masuk ke kawasan Sabah Tea, anda wajib singgah kat Tagal Sg Morali. Port memelihara ikan kelah. Tapi waktu aku sampai, kawasan nie tutup sebab air sungai deras.



Jadi aku terus laa masuk ke Sabah Tea. Cuak jugak aku, tetiba tengok kawasan nie ditutup dengan palang besi. Aikk!! Owh, rupanya kita kena bagitahu kat abang jaga tu, kita nak masuk tengok. Nanti dia buka laa pagar tu. Jangan laa risau, penduduk Sabah ramah tamah bahh..



 

Melepasi kawasan sekuritu dan melepasi jambatan, bermulah episod ngeri bila kita terpaksa memanjat melalui jalan berbukit tanpa tar. Naik 4 wheel sangat disarankan. Naik Viva pun okay, tapi slow slow laa yer.
  

Keluar dari Sabah Tea, dah agak tengahhari. Aku tak beli apapun kat Sabah Tea nie, kecuali aiskrim. Perancangan awal aku nak berhenti makan kat pekan Kundasang semula. Tapi, selepas melepasi pekan Ranau, aku terjumpa kedai disebelah kiri jalan. perut pun dah berkeroncong. Maka adapun aku berhenti laa dulu.


Agaknya restoran nie adalah cawangan kot. Sebab ada tulis restoran Tanjung Puteri 2. Mesti ada yang 1 kan? Menu kat sini nasi campur. Dan aku juga memesan satu mangkuk sup daging lembu. Hmmm...wife aku cakap sup dia sedap. Bila kita makan nasi putih pun, dia akan jamu dengan sup kosong jugak. Makan mee goreng pun, ada sup kosong jugak. Taste makanan Sabah agak berbeza sikit kot dengan semenanjung. Bagi aku, harga makanan kat Sabah nie agak tinggi juga. Tak tau laa dengan pengalaman orang lain.

Siap makan kami terus gerak. Sampai kat Kundasang dalam pukul 1.30 tgh hari. Bila sampai sini, korang kena turn to the right bila sampai kat roundabout tu. Kita akan menuju ke Desa Farm tu. Tapi sebelum nak sampai sini, masya Allah...bukitnya memang mencanak tinggi. Nasib laa lepas jugak Viva nie memanjat. 


Walaupun korang kena memanjat tinggi, tapi memang berbaloi. pemandangannya sangat awesome. Memukau pandangan. Tapi sebelum masuk tu, korang kena bayar RM3 sorang. Kat sini juga dikenali sebagai ladang lembu New Zealand. Aku tak pernah sampai New Zealand, agaknya betul laa kot. kampung New Zealand kat Pahang tu ada laa aku sampai.


Waktu aku sampai tu, tak ada lembu pun kat padang ragut. Ada laa beberapa ekor jerr. Kawasan padang ragut nie memang cantik dengan berlatar belakangkan gunung ganang. More pictues and story akan aku kongsikan nanti.


Turun dari Kundasang, kitaorang terus shoot ke Kota Kinabalu. Next projek adalah makan malam, sebelum check in. Jalan terus jerr menuju ke KK. Sepanjang jalan nie hujan jerr. Nasib laa sampai kat KK dah tak hujan dah.

Sabah kan terkenal dengan seafood. Jadi kitaorang pun mesti laa makan seafood kan. Destinasi kita kali nie adalah makan makan seafood kat Tuaran. Pusing punya pusing, akhirnya sampai juga kitaorang ke Gayang. Kita orang sampai dalam pukul 5.30 petang. Dah petang nak ke malam dah, sedang elok laa tu. Masa untuk makan malam.




Variety of seafood kat sini. Pilih jerr nak makan apa. Lobster pun ada kalau nak. Ikan macam macam ikan. Walaupun sedang lapar, kitaorang tetap pilih dengan tertib dan tidak mengikut nafsu. Tapi nasik tetap ada walaupun mulanya tak berhasrat nak makan nasi. Kat sini, layanan pun memuaskan dan harga terbaekk.

Siap makan dah pukul 8.30 malam. Badan pun dah penat setelah seharian berjalan. Kini jom kita ke KK, cari tempat nak tido malam nie. Aku dah booking Promenede Apartment kat Api Api centre tu. Bukan Promonede Hotel ya, apartment jerr. Bila dah malam, macam macam boleh jadi. Badan pun dah penat. Aku dah sampai ke kawasan Api Api centre nie, tapi tak jumpa pun kat mana promonede apartment nie. Dua tiga kali pusing, telepon pun dua tiga kali telepon. 

Rupa rupanya apartment nie terletak kat sama bangunan dengan lot lot perniagaan. Kat bawah kedai, atas apartment. Kena masuk parking kat basement yang tak ada signboard kat mana Promenede Apartment Lobby tu.

Bila dah selesai check in, masuk bilik terus legaa. Bilik sangat besar, ada dapur dan sangat berbaloi dengan harga RM70 satu malam tu.


Aktiviti malam nie masih belum selesai, siap jer mandi kitaorang keluar lagi. Destinasi malam nie adalah ke Pasar Philpine dan juga pasar malam. Jalan jalan dan pusing pusing. Beli laa satu dua barang. Badan pun dah penat, jam pun dah pukul 11 malam. Jom kita balik dan tidur, esok sehari lagi kami kat Sabah. 

Walaupun perancangan awalnya nak pergi pulau, tapi last minute kami batalkan. Lagipun aku tak laa terasa rugi sangat tak ronda pulau atau snorkeling, sebab aku memang tak berapa minat laa. Masuk bilik..lepak lepak dan zzzz...penat. Berakhirlah hari kedua kami di Sabah.
Catat Ulasan

Please Click..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...